Kultúra, Gasztronómia

Kultúra

Az óváros sikátoros utcácskái minden nap tartogat valami felfedeznivalót a turistának, legyen az a tavaszi előszezon vagy az őszi utó.
Ha már minden látnivalót megtekintettünk, akkor a várostól 60 km-re levő strandok várják a nap és a tenger szerelmeseit, egy kis hűsítő nyári fürdőzésre. A tengerparti látvány káprázatos, a távolban lévő festői szépségű Alpok csúcsai láttán.

Udine egyetemváros, (Universita degli studi di Udine). Az érseki palota és a "Museo Civico" meglehetősen fontos festményekkel bír. A városban található színház, Teatro Giovanni da Udine.

Az Udine környékén található Cividale de Friuli város a Lombard Hercegség idején fővárosi szerepet töltött be. Várostörténeti Múzeumában ( Museo Archeologico Nazionale) páratlan ókori római régészeti kincsekben gazdag, a lombard ékszereken kívűl fegyverek is megtalálhatóak itt.

A Via Mercatoveccion sétálva luxus üzletek kirakait nézelődve, vagy vásárolgatva, nyüzsgő olasz kávézók árkádjai mentén haladva a Piazza Matteottira érkezünk, itt kerül megrendezésre az egyik legfontosabb rendezvény ami udinei látogatásunk során szinte kihagyhatatlan, a Friuli D.O.C. Fesztivál.
A városban minden hónap első vasárnapján megrendezésre kerülő régiségkereskedés, kirakodóvásár, igazi csemegéket kínál az antik tárgyak kedvelői számára.

Udinében kerül megrendezésre az 1997-ben alakult, legnagyobb és legkedveltebb filmes fesztivál, Távolkeleti Film Fesztivál, minden év áprilisban. Elődje az Udine Incontri Cinema volt.


 Filmfesztivál
 
(Flickr by jakelamotta82)
 Filmfesztivál
(Flickr by jakelamotta82)


Gasztronómia

Friuli tartomány, San Daniele városa a világ egyik legfinomabb sonkakülönlegességéről híres. Ez évente több, mint kétmillió sonka, a településen található 27 üzeméből.

Udine XX Settembre terén minden szombaton gyümölcs és halpiac várja a kíváncsi szemeket, és az olasz kulináris élvezetek kedvelőit.

Legyen az egy üzleti út vagy egy családi nyaralás, minden igényt kielégítő szállást könnyedén találunk, akár a belváros hoteleiben, akár magánpanziókban,  az olasz vendégszeretetből sehol sem lesz hiány. Minél kisebb fogadóban szállunk meg annál családiasabb nyaralásban lehet részünk.

A város mozgatója kitűnő fekvése. Az átmenő forgalom és a rengeteg turista miatt rengeteg hotel, panzió és étterem várja a vendégeket. A szomjas utazók a környék híres boraival, az ínyencek pedig az olasz konyha kitűnő remekeivel találkozhatnak.

Az egyik legfontosabb fesztivál: a Bor és Étel Fesztivál szeptemberben (Friuli D.O.C).


 Étel/Ital fesztivál
 
(Flickr by pintxomoruno)
 Helyi sajtok
(Flickr by Smeerch)


Borfesztivál látkép
(Flickr by Robin UD [Macho Vileda])

Történelmi befolyások az étkezésben:
Hagyományos ételeinek sokszínűségét az évszázadokon keresztül megforduló népek ízvilága jellemzi. Mint például a szláv, osztrák-magyar konyha és a velencei.
A régió étlapján található:     brovada, sertéshúsból készült kolbász, törkölyben áztatva
                gubana , aszalt gyümölccsel gazdagított sütemény
                frico, sült Montasio sajt
                San Daniele sonka
                jota leves (bab, burgonya, savanyított káposzta)
                cevapcici (roston sült húsgombóc)
                gulyás és rétes.
A friuli konyha jellemző alapanyagai a húsok, hidegtálak, tejtermékek, zöldségek. Titkuk az egyszerűségükben rejlik.

Udine környékén egyedülálló, különleges borokat termelnek. A táj számos szőlőültetvénye a világ legjobb borainak bölcsője. A bortermelést magas fokon több mint száz város és kisebb falu űzi Udine környékén.
Az itt termelt világhírű borok rendre rangos díjakat nyernek, és a hozzáértők szerint összetéveszthetetlenek más tájak boraival. A minőségre nagyon ügyelnek, helyi szabványokkal vigyázzák boraik minőségét.

Világszerte ismertek az itt előállított fehér borok:
- Picolit
- Ramandolo
- Verduzzo

A vörösborok közül:
- Cabernet
- Merlot
- Refosco 


 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Udine